keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Visiittikuvien tuntemattomia kasvoja II


Tuntematon pariskunta on käynyt kuvattavana Nyblinin ateljeessa Helsingissä.


Vanhan visiittikorttikansion kimpussa häärätessä täytyy olla vähän varovainen. Kuvia ei kannata poistaa tai lykätä takaisin paikalleen kiireellä hosuen, ettei tule repineeksi rikki kuvasyvennysten ohuita paperireunuksia.

Tässä on päässyt käymään juuri niin. Alareunus on revennyt, kun kuvan laitaan on yritetty päästä käsiksi, ja joutunut kokonaan hukkaan.


Visiittikuvan varovaisessa poisliu'uttamisessa tykkään käyttää apuna kahta tukevaa paperipalaa tai kartonkia. Pitempi suikale työnnetään melko pitkälle kuvan alle. Pikkupala laitetaan kuvan päälle (ettei kuvaan tule sormenjälkeä) ja painetaan sitä hiukan, jolloin kuva on paperipalojen välissä vähän niin kuin pihdeissä. Pitemmästä suikaleesta vetämällä kuva lähtee liukuun. Kun kuvan reunat tulevat esiin, käy vetäminen jo niistäkin tarttumalla. En tiedä onko tämä ollenkaan oikeaoppista hääräämistä, valokuvaeksperteillä ehkä olisi parempiakin konsteja?


Näistä tuntemattomista neidoista on sellainen johtolanka, että he ovat syksyllä 1908 käyneet Kuutolan kutoma-, käsityö- ja kasvitarhakoulua Vilppulassa, kuten isoisoisäni ensimmäinen vaimokin. Kumpikin tyttö löytyy koulussa tuolloin otetusta ryhmäkuvasta.


Teippi ja kuulakärkikynä eivät näytä oikein mukavalta vanhassa visiittikorttikansiossa. Jos henkilöiden nimiä kirjoittaa kuvien alle, se on hyvä tehdä lyijykynällä. Joskus tunnistuksessa tulee virheitäkin, eikä kuulakärkikynän jälkeä saa jälkeenpäin oikein mitenkään siististi korjattua. Ellei halua "sotkea" kansiota liian uuden näköisillä lyijykynäraapustuksillakaan, voi vaikka merkitä nimiä muistiin erilliselle paperille kansion väliin. Kuvat voisi vaikka hennosti numeroida, ja listata tunnistetut henkilöt numeroittain paperille.

Nämä seuraavat visiittikorttikuvat ovat suureksi osaksi peräisin samasta isoisovanhempieni pois heitetystä kansiosta, josta aiemmassakin postauksessa oli kuvia. Löydätkö tuttuja kasvoja? Ensimmäiset kuusi kuvaa on otettu lahtelaiskuvaamoissa, edempänä on paljon Tampereella kuvattuja. Kuvat omistaneet sukulaiseni ovat asuneet Pusulassa, sukua on myös Hollolassa ja kouluja on käyty Helsingin, Vilppulan ja Orimattilan suunnilla.


























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti